Alzheimer’s Association International Conference

Vorige week vond de Alzheimer’s Association International Conference plaats in Amsterdam. 7.400 deelnemers vanuit de hele wereld, waaronder artsen, wetenschappers en patiënten, namen deel aan het 5-daagse congres. Hierbij onze belangrijkste take-aways van de conferentie.

De ziekte van Alzheimer

Er zijn veel verschillende soorten dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Wereldwijd lijden er meer dan 35 miljoen aan Alzheimer, 60 à 70% van het totale aantal dementie-patiënten. Gemiddeld leeft iemand met Alzheimer 4 tot 8 jaar nadat de diagnose gesteld is. Dat kan overigens ook 20 jaar worden. De meeste mensen bij wie Alzheimer wordt vastgesteld, zijn ouder dan 65 jaar.

Alzheimer’s Association International Conference

Hoewel sommige huisartsen nog steeds denken dat geheugenverlies bij ouder worden hoort, is het belangrijk er aandacht aan te schenken als het verder gaat dan af en toe kortetermijn-geheugenverlies. De Alzheimer’s Association heeft een kort artikel gepubliceerd (Engelstalig) om te helpen onderscheid te maken tussen normaal (af en toe) geheugenverlies en mogelijke vroege tekenen van de ziekte van Alzheimer die niet mogen worden genegeerd.

Positieve sfeer na recente goedkeuring van eerste medicijn

Door de recente FDA-goedkeuring van Leqembi was de sfeer tijdens de conferentie positief. Leqembi is het eerste geneesmiddel waarvan is aangetoond dat het de progressie van Alzheimer in het beginstadium van de ziekte vertraagt. Goedkeuring van Leqembi in Europa wordt begin 2024 verwacht.

Leqembi toonde een vertraging van 27 – 37% van de cognitieve en functionele achteruitgang. Ook toonden de studies een behoud van de kwaliteit van leven ten opzichte van placebo en een vermindering van de belasting van zorgverleners (23-56% vertraging). De tot nu toe uitgevoerde klinische studies duurden 18 maanden, maar studies over langere behandelperiodes vinden nu plaats.

De FDA-goedkeuring kwam na tientallen jaren van onderzoek en mislukkingen. Hoewel Leqembi het eerste medicijn is dat echt werkt, is het geen perfect medicijn:

  • Het dient iedere twee weken te worden toegediend via een infusie die een uur duurt.
  • Bij sommige patiënten vertoonde Leqembi bijwerkingen. Daarom moeten alle patiënten die het krijgen meerdere keren via een MRI-scan van de hersenen gemonitord worden.

De PET-scan die nodig is om Alzheimer te constateren alsmede de MRI-monitoring vereisen een toename van deze capaciteit in de gezondheidszorg wereldwijd. Tijdens de conferentie werden diverse ideeën besproken die hierbij kunnen helpen:

  • Bloed-biomarkers, waar al veel onderzoek naar wordt gedaan, kunnen in de toekomst waarschijnlijk voor diagnose gebruikt worden. Dan is een PET-scan niet meer nodig.
  • MRI-procedures kunnen worden verkort door ze alleen te gebruiken voor de belangrijkste signalen waarop actie vereist is. Daardoor kunnen op één dag meer patiënten worden gescand.
  • Er is een versie van Leqembi in ontwikkeling die het mogelijk moet maken om het medicijn thuis te injecteren. Naar verwachting vermindert dit ook de bijwerkingen.

Meer behandelingen in ontwikkeling bij andere Aescap portfoliobedrijven

Naast Leqembi zijn er verschillende andere behandelingen in ontwikkeling die de progressie van de ziekte van Alzheimer verder moeten vertragen of stoppen. Aescap heeft een positie in het bedrijf dat Leqembi op de markt brengt en in andere bedrijven die geneesmiddelen voor Alzheimer in ontwikkeling hebben.

Recent schreven we al over de rol van kunstmatige intelligentie (AI) in biotechnologie. Het was interessant om tijdens het congres ook de concrete impact van AI te zien op onderzoek naar Alzheimer. AI wordt met name gebruikt om:

  • Nieuwe biomarkers te ontdekken.
  • Nieuwe (genetische) oorzaken van Alzheimer te indentificeren.
  • Medicijnen te ontdekken of samen te stellen die deze nieuw ontdekte oorzaken kunnen aanpakken.

We zijn blij met de kwaliteit van en het aantal nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van Alzheimer en zien uit naar de klinische studieresultaten van deze nieuwe medicijnen en wat ze voor patiënten kunnen gaan betekenen.

Alzheimer’s Association International Conference_NL