Het Team

Patrick Krol, Oprichter en Portfolio Manager

Patrick heeft meer dan 30 jaar ervaring als investeerder in beursgenoteerde biotech bedrijven. Hij startte in 2005 als professionele investeerder bij de start van Aescap Venture, de voorloper van de huidige Aescap fondsen. Nadat onderzoek uitwees dat beleggen in beursgenoteerde biotech bedrijven gemiddeld een beter rendement oplevert dan beleggen in private bedrijven besloot hij in 2013 de overstap te maken. Na een run-in periode van twee jaar (2014-2015), waarin hij 130% rendement behaalde, werd in 2016 met het eerste beleggingsfonds in beursgenoteerde biotech bedrijven gestart. Dit fonds, Aescap Life Sciences, werd in 2022 opgevolgd door een tweede fonds, Aescap Genetics.

Patrick is commissaris geweest bij 10 biotech en medische diagnostica bedrijven en is momenteel commissaris bij Sairopa. Van 1995 tot 2004 was Patrick managing director van Firm United Healthcare B.V., een consultancy bedrijf op het gebied van marktonderzoek, strategie en communicatie voor de biotech / life sciences sector. In deze 10 jaar bracht hij het bedrijf tot marktleider in Europa en adviseerde hij 35 beursgenoteerde bedrijven hoe hun producten op de markt te brengen en hun omzet te laten groeien. Tegenwoordig gebruikt hij de in deze jaren opgedane expertise bij het succesvol selecteren en begeleiden van Aescap’s portfolio bedrijven. Patrick studeerde fysiotherapie, gevolgd door bedrijfskunde. Later in zijn carrière volgde hij een executive MBA aan LMS.

Michaël Mellink, Investment Partner

Michaël trad in 2021 toe als Investment Partner bij Aescap. Hij werkte bij big farma bedrijf Eli Lilly in senior commerciële en managementfuncties om vervolgens bij Cephalon, een biofarmaceutische onderneming in de VS, als general manager Benelux met eveneens verantwoordelijkheden binnen het Europese business development team aan de slag te gaan.

Hij was ook actief als een senior partner van de global life sciences business van Odgers Berndtson, een van de grootste wereldwijde headhunting organisaties in de biotech sector. Hij adviseerde cliënten omtrent het rekruteren van leden van de raad van bestuur en de raad van commissarissen binnen de farma, biotech, medtech en service-industrie en werkte in verschillende internationale markten voor een brede selectie van ondernemingen in de industrie.
Michaël studeerde fysiotherapie gevolgd door orthopedische geneeskunde.

Paolo del Bufalo, Senior Analist

Paolo behaalde zijn Bachelor in chemie aan La Sapienza Universiteit van Rome om vervolgens twee Masters aan de Universiteit Leiden te doen: Chemical Biology Research en Science Based Business. Gedurende zijn academische carrière was hij gefocust op supramoleculaire chemie en fotochemie voor applicaties in de medische chemie. Tijdens zijn business studie leerde hij zijn wetenschappelijke achtergrond te combineren met bedrijfskundige aspecten, met een focus op lange termijn investeren. Paolo is in 2018 bij Aescap in dienst getreden als analist.

Etienne Daher, Senior Analist

Etienne studeerde farmacie aan de universiteit van Grenoble Alpes waarna hij een advanced master’s titel behaalde in internationale bedrijfsstrategie en management aan de ESSEC Business School in Parijs. Etienne startte zijn carrière met een stage als analist bij het Merck Ventures fonds in Amsterdam, waarna hij actief werd als consultant bij een biotech incubator in Parijs, genaamd Bpifrance le Hub. Hier ondersteunde hij biotech, medtech en digital health bedrijven op operationeel en strategisch vlak. Vervolgens werd hij stafchef bij Sensorion, een gentherapie bedrijf. Etienne is in 2021 bij Aescap in dienst getreden als analist.

Eveline de Vlieger, Analist

Eveline behaalde haar bachelor Life Science and Technology aan de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Leiden. Ze is in de afrondende fase van twee mastertrajecten in Life Science and Technology aan de Universiteit Leiden: Research en Business Studies. Tijdens haar academisch onderzoek richtte ze zich op het endocannabinoïde systeem. Tijdens de business studies combineert ze haar biochemische kennis met onderwerpen binnen de life sciences industrie. Eveline is sinds september 2022 werkzaam bij Aescap als analist.

Pien Kiliaan, Analist

Pien studeerde College of Pharmaceutical Sciences aan de Universiteit Utrecht, waar ze haar scriptie schreef over allergieën en een minor in entrepreneurship heeft gevolgd. Op dit moment is ze in de afrondende fase van haar master: Bio-Pharmaceutical Sciences met een specialisatie in Business. Tijdens haar academische onderzoek richtte ze zich op veroudering in atherosclerose. Tijdens haar Business specialisatie gebruikt ze haar immunologische achtergrond om onderwerpen in de farmaceutische industrie te benaderen. Pien is in januari 2023 begonnen als analist bij Aescap.

Bo Jesper Hansen, Portfolio Adviseur

Bo Jesper, M.D., PhD, was tot mei 2016 uitvoerend voorzitter van de raad van commissarissen bestuur van Swedish Orphan Biovitrum AB (SOBI AB) en is aangewezen als vicevoorzitter van het bestuur sinds 2022. SOBI is een biotech bedrijf genoteerd aan de Zweedse beurs met een waarde van ongeveer €6 miljard aan het einde van 2022. Hij is voorzitter bij Karolinska Development AB en is ook commissaris van de biotech bedrijf Orphazyme ApS. Bo Jesper vervulde de rol van CEO en voorzitter van de raad van commissarissen van Swedish Orphan International (1998-2010) tot de fusie met Biovitrum, waar Swedish Orphan Biovitrum uit voort kwam. Hij was commissaris bij Gambro tot de acquisitie door Baxter, en van Zymenex, tot de acquisitie door Chiesi. Bo Jesper was de uitvoerende voorzitter van de raad van commissarissen van Ablynx tot aan de acquisitie door Sanofi, als ook van Topotarget en leidde in deze functie de fusie met BioAlliance, waar OnXeo uit voort kwam. Hij is oprichter van Scandinavian Medical Research waar hij als Medisch Adviseur heeft gediend voor multinationals zoals Synthélabo, Pfizer, Pharmacia en Yamanouchi Pharmaceutical. Hij maakte eveneens deel uit van de raad van commissarissen van Topotarget A/S, CMC AB, MipSalus ApS, Kontrast AB, Hyperion Therapeutics Inc., Newron Pharmaceuticals SpA, Novagali Pharma SA en Vivolution AS.

Dr. Hansen heeft een uitgebreide kennis van het opzetten van klinische studies, regelgeving, geneesmiddelenbewaking en business development. Hij heeft ook een M.D. in urologie en is gepromoveerd aan de Universiteit van Kopenhagen. De heren Krol en Hansen leerden elkaar in 2012 kennen als commissaris bij het biotech bedrijf Orphazyme SpA en werken sindsdien samen.

Fred Oudshoorn, Portfolio Adviseur

Fred is apotheker en oprichter en directeur van Jonghoud BV, een beleggingsonderneming met investeringen in private en beursgenoteerde innovatieve medische ondernemingen. Als apotheker bouwde hij “De Vier Vijzels” tot een keten van 40 apotheken om deze later te verkopen aan Alliance Unichem. Ook is hij de oprichter van MediZorg, voormalig voorzitter van de raad van commissarissen van Sinensis Laboratoria en is hij lid van de raad van toezicht van Kadans en Kadans Science Partners. De heren Krol en Oudshoorn ontmoetten elkaar voor het eerst in hun functie als commissaris bij een biotech bedrijf in 2012, waarna zij al snel elkaars passie voor het investeren in beursgenoteerde medische bedrijven ontdekten.

Gert Hoogland, Portfolio Adviseur

Gert, M.D., MBA (INSEAD) is voormalig farmaceutische bestuurder met uitgebreide operationele ervaring. Hij startte zijn carrière in 1982 als Medisch Adviseur bij Organon in Oss (Nederland), gevolgd door CEO posities bij Schering AG in Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Hierna richtte hij Pharmaplan Pty Ltd op in Johannesburg, wat uitgroeide tot de marktleider in de distributie van Specialty Pharma in Afrika. Pharmaplan vertegenwoordigt bedrijven als Biogen, Bracco, Recordati, Ipsen, Genzyme en Shire. Na de verkoop van zijn bedrijf aan het Canadese Specialty Pharma bedrijf Paladin Inc., verhuisde hij naar Zurich waar hij HealthCrest AG startte, een healthcare investerings- en consultancy bedrijf. Gert heeft geïnvesteerd in vele private en beursgenoteerde healthcare bedrijven in onder meer Europa, India, China, Verenigde Staten en Afrika. Bij vele van deze bedrijven is hij ook lid van de raad van commissarissen. De heren Krol en Hoogland kennen elkaar sinds 2013 als investeerders in i-Optics BV.

Team