Biotech, timen met een goed gevoel

Het volgende geldt natuurlijk niet voor u, maar de meeste beleggers stappen in wanneer een aandeel of markt al heel veel omhoog is of misschien wel op het hoogste punt staat. Simpelweg omdat de hebzucht en de ‘fear of missing out’ het overwinnen van de ratio.

Omgekeerd stappen veel investeerders uit wanneer ze er genoeg van hebben dat een aandeel of markt steeds verder naar beneden gaat. Simpelweg uit angst om nog meer te verliezen en zonder zich te verdiepen in wat er echt speelt.

Eb en vloed

Omdat aandelen zoals zoveel andere zaken in het leven een golfbeweging doormaken, zou het mooi zijn als we wisten wanneer ze op hun laagste koers (instapmoment) staan of op hun hoogste punt (uitstapmoment). Nu is dat uitstapmoment maar een momentopname want voor solide bedrijven geldt dat hun aandelenkoersen gedurende een lange termijn steeds maar weer opwaarts gaan, denk aan Coca-Cola of biofarmabedrijven zoals Novartis of Vertex.

Een goed voorbeeld van een golfbeweging in een index is die van de S&P Biotech. Deze daalde sinds de top midden februari 2021 met zo’n 50%. Hoe kwam dat?

Covid-19

De pandemie zorgde voor een tijdelijke stopzetting of vertraging van klinische studies. Ziekenhuizen waren vol en het personeel was (te) druk.
Daardoor liep de ontwikkeling van nieuwe medicijnen vertraging op. Behalve die voor de behandeling van COVID-19.

Hospital closed for clinical studies because of Covid

Vervolgens kwam een golf van zo’n 200 IPO’s. Veel van deze bedrijven claimden een medicijn of vaccin voor Covid-19 te kunnen ontwikkelen. Echter, veelal zonder klinische data om dat te onderbouwen. Beleggers die dachten goud te hebben gevonden, stapten uit toen bleek dat hun investering weinig waarde had. Waardoor de koersen van deze bedrijven daalden en ze de hele biotech sector in hun kielzog meenamen.

Rente

Tot slot hadden ook de door inflatie geïnitieerde renteverhogingen een negatieve invloed op de aandelenkoersen van tech- en biotechbedrijven.

Bodem bereikt?

De laatste 6 maanden bewoog de S&P Biotech horizontaal en de bodem lijkt daarmee gezet. Wat gaat er meestal na zo’n grote daling gebeuren?

Biotech in top-5

Het merendeel van de vermogensbeheerders heeft de biotechsector (lees: geneesmiddelensector) in de top-5 van hun favoriete groeisectoren voor de toekomst staan.

De redenen die zij daarvoor aangeven zijn:

  • Wereldwijde vergrijzing.
  • Veel innovatie in de sector
  • Sterk toenemende vraag naar ‘Westerse’ geneesmiddelen in de ‘emerging markets’.
  • Geneesmiddel-bedrijven een eventuele inflatie goed kunnen doorberekenen.

De perfect storm voor biotech is over

Investeringsbank Jefferies schreef begin mei dat M&A in biotech sterk aantrekt. Eind april was er al voor dezelfde transactiewaarde overgenomen als gedurende geheel 2022. Zie ook de grafiek.

Jefferies verwacht dat de sector dit jaar gaat uitkomen op hetzelfde M&A niveau als in 2019, wat een recordwaarde was. (Bron: Jefferies, mei 2023). M&A in biotech gaat gepaard met hoge overnamepremies, gemiddeld zo’n 85%. Aantrekkelijk voor beleggers!

Reuters ziet kans op een toename van IPO’s na de zomer voor biotech bedrijven die met positieve data uit klinische studies bewezen waarde vertegenwoordigen (Bron: Reuters, juni 2023).

Daarnaast zijn veel geneesmiddelenbedrijven op dit moment serieus ondergewaardeerd op de beurs. Met name die bedrijven die goed gefinancierd zijn en een brede pijplijn met baanbrekende medicijnen hebben, kunnen een interessante belegging zijn. Helemaal als het gaat om bedrijven die geneesmiddelen ontwikkelen voor aandoeningen waarvoor nog geen (goede) behandeling bestaat. Dankzij nieuwe technologieën zoals gen-, RNA- en celtherapie kunnen we nu veel meer ziekten behandelen dan voorheen.

Inmiddels zijn er al 88 van dit soort Genetics-medicijnen op de markt, zijn er 2.000 in ontwikkeling waarvan 200 in de laatste klinische fase. De Genetics-bedrijven die deze therapieën ontwikkelen hebben een grote kans om aanzienlijke rendementen te genereren voor beleggers. Met name als hun innovatieve medicijnen in de richting komen van goedkeuring en verkoop.

Waarin schuilt een gevaar?

Nu is de ene biotech onderneming de andere niet en met zo’n 1.000 beursgenoteerde biotechbedrijven in de EU en VS tezamen is het niet alleen moeilijk kiezen maar bestaat er bij verkeerde keuze ook het risico de inleg in een onderneming vrijwel geheel te verliezen. Van de beursgenoteerde biotechs zijn er honderden nog in een zeer risicovolle fase. Althans, die zijn voor de Aescap fondsen te risicovol om in te beleggen. Omdat ze bijvoorbeeld:

  • Nog geen geneesmiddelen op de markt hebben.
  • De werking van potentiële nieuwe medicijnen nog niet voldoen bewezen is in klinische studies.
  • Niet goed gefinancierd zijn.
  • Een management hebben dat niet handelt in het belang van de aandeelhouders.

Een klein deel van de ondernemingen in onze fondsen mag enig risico lopen om tijdelijk door een dal te gaan, maar we willen zeker niet het risico lopen om geld te verliezen.

Wat is er zeker?

Het is vrijwel zeker dat een op dit moment ondergewaardeerde biotechonderneming die geneesmiddelen naar de markt brengt die beter zijn dan wat er momenteel voorhanden is, een mooie koersontwikkeling door zal maken.

Hoewel marktomstandigheden het beleggerssentiment kunnen beïnvloeden, zijn er veel biotechbedrijven met een groot ‘upside potential’.

Biotech, timen met een goed gevoel

Beleggen in biotech vereist absoluut grondig onderzoek naar het bedrijf en specialistische kennis van de sector. Veelbelovende ondergewaardeerde biotech bedrijven bieden echter een uitstekende kans op een aanzienlijk rendement in de toekomst. Wachten totdat de sector weer in de spotlights staat, resulteert veelal in een gemiste kans. Dan zijn de koersen immers al gestegen.

Wanneer stapt u met goed gevoel in?

Het Aescap Life Sciences Fonds en het Aescap Genetics Fonds beleggen in ondernemingen die innovatieve geneesmiddelen ontwikkelen. Daarmee bieden wij beleggers de kans om te investeren in de toekomstige winnaars van de geneesmiddelenindustrie.

Biotech, timen met een goed gevoel