Investment team

Patrick Krol, Oprichter en Portfolio Manager

Patrick heeft meer dan 30 jaar ervaring als investeerder in beursgenoteerde biotech bedrijven. In 2005 startte hij als partner bij Aescap Venture, een investeringsfonds in private biotechbedrijven. Toen onderzoek uitwees dat beleggen in beursgenoteerde biotech bedrijven gemiddeld een beter rendement oplevert dan beleggen in private bedrijven besloot hij in 2013 met Aescap de overstap te maken naar beursgenoteerd. Na een run-in periode van twee jaar (2014-2015), waarin hij 130% rendement behaalde, ging hij in 2016 met het Aescap Life Sciences fonds van start. In 2022 opgevolgd door een tweede biotech beleggingsfonds, Aescap Genetics.

Patrick is Commissaris geweest bij 10 biotech en medische diagnostica bedrijven en is momenteel Commissaris bij Sairopa B.V. Van 1995 tot 2004 was Patrick Managing Director van Firm United Healthcare B.V., een consultancy bedrijf op het gebied van marktonderzoek, strategie en communicatie voor de biotech/life sciences sector. In deze 10 jaar bracht hij het bedrijf tot marktleider in Europa en adviseerde hij 35 beursgenoteerde bedrijven over het op de markt brengen van producten en het laten groeien van de omzet. Tegenwoordig gebruikt hij deze expertise bij het succesvol selecteren en begeleiden van Aescap’s portfolio bedrijven. Patrick studeerde fysiotherapie, gevolgd door bedrijfskunde. Later in zijn carrière voltooide hij een executive MBA aan LMS.

Michaël Mellink, Investment Partner

Michaël trad in 2021 toe als Investment Partner bij Aescap. Hij werkte bij big farma bedrijf Eli Lilly in senior commerciële en managementfuncties. Daarna ging hij aan de slag als General Manager Benelux bij Cephalon, een biofarmaceutische onderneming in de VS. In die rol had hij eveneens verantwoordelijkheden binnen het Europese business development team.

Michaël was ook actief als Senior Partner van de global life sciences business van Odgers Berndtson, een van de grootste wereldwijde headhunting organisaties in de biotech sector. Hij adviseerde cliënten omtrent het rekruteren van leden van de raad van bestuur en de raad van commissarissen binnen de farma, biotech, medtech en service-industrie en werkte in verschillende internationale markten voor een brede selectie van ondernemingen in de industrie.
Michaël studeerde fysiotherapie gevolgd door orthopedische geneeskunde.

Paolo del Bufalo, Senior Analist

Paolo behaalde zijn Bachelor in chemie aan La Sapienza Universiteit van Rome om vervolgens twee Masters aan de Universiteit Leiden te doen: Chemical Biology Research en Science Based Business. Gedurende zijn academische carrière was hij gefocust op supramoleculaire chemie en fotochemie voor applicaties in de medische chemie. Tijdens zijn business studie leerde hij zijn wetenschappelijke achtergrond te combineren met bedrijfskundige aspecten, met een focus op lange termijn investeren.

Etienne Daher, Senior Analist

Etienne studeerde farmacie aan de universiteit van Grenoble Alpes. Daarna behaalde hij een advanced master’s titel in internationale bedrijfsstrategie en management aan de ESSEC Business School in Parijs. Etienne startte zijn carrière met een stage als Analist bij het Merck Ventures fonds in Amsterdam, waarna hij actief werd als Consultant bij een biotech incubator in Parijs, genaamd Bpifrance le Hub. Hier ondersteunde hij biotech, medtech en digital health bedrijven op operationeel en strategisch vlak. Vervolgens werd hij Stafchef bij Sensorion, een gentherapie bedrijf.

Lydia Yates, Analist

Lydia behaalde een bachelor in Liberal Arts and Science aan de Universiteit Maastricht met een focus op scheikunde. Daarna volgde een stage bij een startend bedrijf in medische hulpmiddelen waar ze betrokken was bij het produceren van een eHTA (Early Health Technology Assessment). Vervolgens deed ze een master in Science and Business Management aan de Universiteit Utrecht en liep ze een onderzoeksstage aan het UMCU. Deze was gericht op de isolatie van extracellulaire blaasjes voor diagnostiek in een vroeg stadium van hart- en vaatziekten. Lydia werkt sinds 2023 bij Aescap als analist.

Marjolein Willems, Analist

Marjolein behaalde haar Bachelor in Life Science & Technology aan de TU Delft en Universiteit Leiden. Zij liep stage bij het LUMC en werkte daar met DNA Nanotechnologie. Daarna deed ze een Management and Business program aan de Singapore Management University. Vervolgens volgde ze een Master in Life Science & Technology aan de Universiteit Leiden, met een specialisatie in Science Based Business. Haar academisch onderzoek was gericht op de moleculaire celbiologie en immunologie. Marjolein combineert haar biomedische kennis en specialisatie in business om de meest interessante investeringscasussen voor Aescap te vinden.

Pien Kiliaan, Analist

Pien studeerde College of Pharmaceutical Sciences aan de Universiteit Utrecht, waar ze haar scriptie schreef over allergieën en een Minor in entrepreneurship heeft gevolgd. Ze vervolgde Met een master in Bio-Pharmaceutical Sciences met een specialisatie in Business. Tijdens haar academische onderzoek richtte ze zich op veroudering in atherosclerose. Tijdens haar Business specialisatie gebruikte ze haar immunologische achtergrond om onderwerpen in de farmaceutische industrie te benaderen.

José Geurten, Head of Investor Relations

José Geurten werkt sinds april 2023 als Head of Investor Relations. Zij werkt al vele jaren in Investor Relations en heeft uitgebreide ervaring in de vermogensbeheersector. José werkte 4,5 jaar bij Fidelity International en 3,5 bij BMO Global Asset Management (nu Columbia Threadneedle Investments). Daarvoor werkte zij in de financiële sector bij Rabobank en InsingerGilissen. Daarnaast heeft zij uitgebreide ervaring in IT, toerisme en consultancy.

Bo Jesper Hansen, Portfolio Adviseur

Bo Jesper, M.D., PhD, was tot mei 2016 Uitvoerend Voorzitter van de raad van commissarissen van Swedish Orphan Biovitrum AB (SOBI AB) en is in 2022 aangewezen als Vicevoorzitter van het bestuur. SOBI is een biotech bedrijf genoteerd aan de Zweedse beurs met een waarde van ongeveer € 6 miljard aan het einde van 2022. Hij is voorzitter bij Karolinska Development AB en is commissaris van de biotech bedrijf Orphazyme ApS. Bo Jesper vervulde de rol van CEO en Voorzitter van de raad van commissarissen van Swedish Orphan International (1998-2010) tot de fusie met Biovitrum, waar Swedish Orphan Biovitrum uit voort kwam. Hij was Commissaris bij Gambro tot de acquisitie door Baxter, en van Zymenex, tot de acquisitie door Chiesi. Bo Jesper was de uitvoerende voorzitter van de raad van commissarissen van Ablynx tot aan de acquisitie door Sanofi, als ook van Topotarget en leidde in deze functie de fusie met BioAlliance, waar OnXeo uit voort kwam. Hij is oprichter van Scandinavian Medical Research waar hij als Medisch Adviseur heeft gediend voor multinationals zoals Synthélabo, Pfizer, Pharmacia en Yamanouchi Pharmaceutical. Hij maakte eveneens deel uit van de raad van commissarissen van Topotarget A/S, CMC AB, MipSalus ApS, Kontrast AB, Hyperion Therapeutics Inc., Newron Pharmaceuticals SpA, Novagali Pharma SA en Vivolution AS.

Dr. Hansen heeft een uitgebreide kennis van het opzetten van klinische studies, regelgeving, geneesmiddelenbewaking en business development. Hij heeft een M.D. in urologie en is gepromoveerd aan de Universiteit van Kopenhagen. De heren Krol en Hansen leerden elkaar in 2012 kennen als commissaris bij het biotech bedrijf Orphazyme SpA en werken sindsdien samen.

Fred Oudshoorn, Portfolio Adviseur

Fred is Apotheker en Oprichter en Directeur van Jonghoud BV, een beleggingsonderneming met investeringen in private en beursgenoteerde innovatieve medische ondernemingen. Als Apotheker bouwde hij “De Vier Vijzels” op tot een keten van 40 apotheken om deze later te verkopen aan Alliance Unichem. Hij is ook oprichter van MediZorg, voormalig Voorzitter van de raad van commissarissen van Sinensis Laboratoria en is hij lid van de raad van toezicht van Kadans en Kadans Science Partners. De heren Krol en Oudshoorn ontmoetten elkaar voor het eerst in hun functie als Commissaris bij een biotech bedrijf in 2012, waarna zij al snel elkaars passie voor het investeren in beursgenoteerde medische bedrijven ontdekten.

Gert Hoogland, Portfolio Adviseur

Gert, M.D., MBA (INSEAD) is voormalig farmaceutische bestuurder met uitgebreide operationele ervaring. Hij startte zijn carrière in 1982 als Medisch Adviseur bij Organon in Oss (Nederland), gevolgd door CEO posities bij Schering AG in Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Hierna richtte hij Pharmaplan Pty Ltd op in Johannesburg, wat uitgroeide tot de marktleider in de distributie van Specialty Pharma in Afrika. Pharmaplan vertegenwoordigt bedrijven als Biogen, Bracco, Recordati, Ipsen, Genzyme en Shire. Na de verkoop van zijn bedrijf aan het Canadese Specialty Pharma bedrijf Paladin Inc., verhuisde hij naar Zurich waar hij HealthCrest AG startte, een healthcare investerings- en consultancy bedrijf. Gert heeft geïnvesteerd in vele private en beursgenoteerde healthcare bedrijven in onder meer Europa, India, China, Verenigde Staten en Afrika. Bij vele van deze bedrijven is hij ook lid van de raad van commissarissen. De heren Krol en Hoogland kennen elkaar sinds 2013 als investeerders in i-Optics BV.

Investment team