Aescap’s Fusion Pharmaceuticals overgenomen door AstraZeneca: 97% premie

AstraZeneca maakte bekend dat het tot een overeenstemming is gekomen met Aescap Life Sciences portfolio-onderneming Fusion Pharmaceuticals om deze over te nemen voor $ 21 per aandeel. De aandelenkoers van Fusion sloot gisteren op $ 10,64. Dat betekent een overnamepremie van 97%. AstraZeneca biedt daarnaast per aandeel een zogenaamde CVR (contingent value right) die de houder ervan recht geeft op een additionele betaling van $ 3 per aandeel, betaalbaar na het bereiken van een reglementaire mijlpaal.

Fusion Pharmaceuticals is in december 2023 aangekocht tegen een gemiddelde koers van $ 7,9. Voorafgaand aan het bod van AstraZeneca maakte Fusion 2,8% uit van het Aescap Life Sciences fonds.

Innovatieve therapieën voor kanker

Fusion ontwikkelt een compleet nieuwe technologie voor de behandeling van kanker, met de naam radioconjugaten. Een geneesmiddel op basis van deze technologie hecht zich specifiek aan kankercellen en levert daar radioactieve straling af. Deze straling doodt de cellen. De behandeling heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele bestraling:

  • Vermindert beschadiging van gezonde weefsels.
  • Geeft toegang tot tumoren die niet met externe bestraling bereikt kunnen worden.
  • Vergroot de effectiviteit van de behandeling.

Dit klinkt heel futuristisch maar dat is het niet. Novartis, een van de andere bedrijven in de Life Sciences portfolio heeft al twee geneesmiddelen met een soortgelijke technologie op de markt die 1 jaar na lancering al meer dan $ 1 miljard omzet maken. Novartis denkt op termijn een jaarlijkse omzet van $ 10 miljard met hun radioconjugaten te gaan maken.

M&A neemt toe

Sinds vorig jaar trekt de M&A-activiteit in onze sector weer sterk aan. Wij zijn verheugd dat de waarde die wij in Fusion zagen door deze overname wordt bevestigd. Het bod van AstraZeneca is volgens onze berekeningen echter ruim onder de waarde die Fusion voor AstraZeneca kan genereren. Derhalve zijn we momenteel met de grotere aandeelhouders van Fusion in overleg om te zien of zij er ook zo over denken.

Aescap’s Fusion Pharmaceuticals overgenomen door AstraZeneca AstraZeneca: 97% premie